top of page

Илия Петков: Не са много хората, работили с Алберто Джулиани и Камило Плачи, това говори достатъчно

Искам да спечеля всичко с Хебър, гоним и достойно представяне в Европа


Националът Илия Петков продължава в редиците на Хебър за новия сезон 2023/24. Централният блокировач който бе част от състава на "лъвовете" в тазгодишното издание на Лигата на нациите, се присъедини към пазарджиклии през 2022 г. след сезон във Франция и спечели Суперкупата и Купата на България.


Илия Петков говори за причините да остане при "тигрите", какво за него е да работи с Алберто Джулиани, за подготовката за новия сезон и бъдещето.

Втори си пореден сезон в Хебър, защо избра да останеш?

Избрах Хебър, защото няма нещо свързано с клуба, което да не ми харесва. Включвам тренировъчен, организационен и дори чисто личен аспект в това число.


Тимът ще бъде воден от Алберто Джулиани. Какво е за теб да работиш с още едно утвърдено име във волейбола?

Първо искам да вметна, че съм изключително радостен, че имах възможността да работя с Камило Плачи. Не съм крил, че той бе една от главните причини да се присъединя към Хебър миналия сезон. Нямам “допир” до Джулиани, но смятам, че ръководството на отбора са направили най-удачния избор и ще се доверя както на тях, така и на него. Предполагам, не са много хората в световен мащаб, които са работили и с двамата треньори - оставям това да говори само по себе си.


Клубът направи страхотна селекция, привличайки редица класни имена в състава - Микеле Баранович, Красимир Георгиев, Розалин Пенчев, Тодор Вълчев. Какви са твоите впечатления?

Факт, доказали се имена във волейбола, и то на международна сцена. Работил съм за кратко с българите от този списък, а срещу Баранович (Латина) играхме контролни срещи миналата година. Вълнувам се за това, с което могат да допринесат към отбора.


Кой от съотборниците ти ти е най-близък?

Миналогодишната група беше чудесна и се сприятелих бързо с момчетата, с които не бях играл дотогава, а доста от тях остават. Но от тазгодишния отбор се познавам от най-дълго време с Ники Къртев и съответно, ако трябва да посоча един, той, смятам, че ми е най-близък.

Какви са амбициите ти за предстоящия сезон?

Абсолютно ясни - спечелване на всички трофеи, от родните такива. Амбициран съм да се представим достойно и в Купата на ЦЕВ.

Харесва ли ти живота в Пазарджик?

Прекарал съм най-голяма част от живота си в Добрич, а смятам че с Пазарджик биха могли да се сравняват като големина, население и пр. Затова не мога да говоря, че е имало въобще период на адаптация - допада ми, добре се чувствам.


Какво ще пожелаеш на феновете на Хебър?

Пожелавам да са здрави и да се поздравим взаимно с още много победи! Смело напред!

bottom of page